Want your
own Fotopage?






 
Hairie's FotoPage
http://img.photobucket.com/albums/v216/mohdhairie/hairie-foto.jpg
By: Mohd Hairie

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 22-Apr-2005 00:00 Email | Share | Bookmark
Percutian Menarik Di Pulau Tioman Malaysia

Selamat Dtg Ke Pulau Tioman
Baru sampai di Jeti Kg Air Batang
"apa tu?"
Pemandangan indah di waktu sun set
ehemm
aksi penyelam2 di Marine Park
Talhah Melayan Blues
Selepas Puas Menyelam di Marine Park
Melayan Blues di pagi hari
Muzeum Taman Laut
klik
Jalan2 di jeti
Pemandangan Indah
Di atas Batu di Batu Malang Coral Island
Selepas Menyelam-Penat penat
Snoekeling Di Monkey Bay
semasa perjalanan ke Coral island
senyum..seronok
di Jeti Penuba Inn
di Jeti Penuba Inn
Dlm perjalanan pulang
Di kedai makan
Marya Bergaya
BBQ menarik
Bersama Encik & makcik2 Salleh
Di Jeti mersing - da nak balik
Fadh Ber karaoke
Bersama akak tersayang..hehehe
Di Pekan Tekek
Fie tersenyum riang melihat si "dia"..hehe
The Ladies
aku dan kak anis
Pihak Penganjur
Bersuka ria di belakang speed boat-on the way home
Kenangan di jeti - semasa pulang
Di atas bumbung Ferry besar -On the way to Pulau Tioman
Pada 18 – 21 hb April yg lepas , aku telah join sekali lagi trip ke Pulau Tioman dan kali ni nyer trip amat la seronok …

Walaupun hanya 8 orang yg join , program ni tetap intresting sebab tak ramai so.. bleh enjoy2 dan rilexs…

Kami dr Melaka menaiki Bus jam 8pg dan triba di mersing sekitar jam 12.30 tengah hari… Then Naik feri jam 1.30t/hari dan tiba di Pulau Tioman sekitar Jam 4.30 ptg…

Setiba di Johan’s House di Kg Air Batang , kami pun makan tengah hari yg telah di sediakan Oleh Pihak Pengurusan Johan’s House .

Ops lupa.. Yg join Program ni adalah Talhah b Azman, selaku pihak penganjur , aku Hairie pun selaku pihak penganjur , Nor Syafiena , juga pihak penganjur , ahli2 yg lain adalah kak Anis , Kak Marya , Mar , Fiza dan juga saudari Fadhilah ..semuanya 8 org.. 2 lelaki.. 6 pompuan….

Wahh..seronoknya percutian kali ini…

Ok..meh aku citerkan lebih details tentang activiti kami di sana…

Kami di beri 3 bilik .. so..satu bilik 3 org dan lelaki 2 org sebilik.. Sesudah Chek in di Chalet kami di atas bukit nun , aku talhah kak anis..kak marya dan fiena pergi jalan2 sambil2 melihat sun set .

Kami ke Marine Park , dan melihat sun set di sana… waa..cantik….

Kemudian, time makan malam. Hidangan Makanan telahpun di sediakan . Kami di layan seperti kami tinggal di 4 Stars Hotel… giler best .. makanan pulak..tak ingat punya sedap..

Kami jugak berkenalan dgn seorang Bell boy selaku waiter bernama Hafis .dia ni jugak secret admire kak anis..hehehehe.. sian kak anis..kene attack aje… hahaha

Overall makanan kami berasaskan sea food..such as sotong ..udang..ikan..dan ada jugak ayam..waa..besttt….

Pada waktu malamnya.. kami pun membuka Kasino yg telah setahun tertutup.. hehehe…

Ke-esokkan harinya , selepas bersarapan , kami mengorak langkah ke Marine Park.. Wahh..seronoknya main2 ikan.. Hehehehe..tp..pada aku,..itu adalah pengalaman biasa… tp..bagi Fina aka Makcik Siti dan juga Kak Marya aka Angkasawan kami , itu adalah pengalaman yg amat menakjubkan.

Mereka mempelajari pelbagai teknik-teknik penyelaman yg berkesan yg boleh di aplikasi di darat, di air dan juga di angkasa..hahaha…

Setelah 3 jam berendam dan pelbagai aksi terjunan yg di lakukan , kami pun mengeluarkan diri dr air kerana sekumpulan keling karam, tidak kurang seramai 40 org telah meng ngongker tempat kami ..ciss…hampeh nyer makhluk…sampai berpusing plantyar air diorang buat…dah aa bising…

Selepas itu , kami pun pulang ke Johan’s House dan amatlah membuatkan selera kami meningkat apabila makan tengah hari amat2 lah menakjubkan… hehehe… makan lagik…

Selepas puas makan , ramai di antara kami telah terbongkang setelah kepenatan … jam 3ptg kut aku pengsan dan aku sedarkan diri pada jam 6.45ptg…

Malam tu selepas dinner , kami ke Jeti … pandangan indah di situ mmg menakjubkan… lama gak lepak situ… activiti malam telah di isi dengan pelbagai activity riadah seperti main “karom” & “gamble ling” dan juga “baca novel” .. hahahaha bebetul melayan blues sendiri…. Seronok wooo….

Setelah penat, kami pun tido…

Ke-esokkan harinya , selepas bersarapan , boat telah menunggu kami di Jeti … kemuncak trip kami adalah hari ni… yeahh.. Snorkeling Trip around island…waa..seronok….

Kami melawat pelbagai tempat dengan ke indahan yg amat mengkagumkan…
I feel like I’m flying woo… mana tanknya terapung di atas laut melihat keindahan dasar laut yg indah2 belaka…. Dgn batu karang dan juga pelbagai jenis ikan yg warna warni…

Tp..melihat dgn mata… ngan mulut..aiyakss… terminum air masin…. huhuhu

Tempat2 yg kami lawati adalah Coral Island , menyelam di sekitar Batu Malang ( aku jumpa Nimo) .. dan juga kami ke di Monkey Bay.. dan on da way home.. kami ke Penuba Inn… kat situ pun lawa…

Kami pulang ke Johan’s House pada jam 3 petang , selepas membersihkan diri, kami berjalan2 melawat tempat pembuatan batik dan kami memberhentikan diri di Air Batang Challet di mana kami lepak sebentar melihat keindahan alam di waktu petang…. Lapang betul hati ni…

Kak Anis dan Fiena tidak melepaskan peluang mengasah bakat bermain dart ..

Selepas seketika..kami pun pulang utk berehat di bilik kerana kepenatan dr activity snorkeling tadik..

Aku tido kepenatan… dan bangun pada jam 7.45 malam….waa..selamat maghrib sempat agi…

Mlm tu .. malam BBQ… waaa… seronok kami meratah ikan , ayam , sotong dan juga sosej… seronok betul kehidupan ..

Selepas makan.. sekali lagi kami lepak di jeti.. kehidupan benar2 seronok dengan activity bersantai..melihat bintang dan juga berehat sambil bermain teka teki Pak Kemat Pendek..

Malam tu , aku tido awal sebab penat ptg tadi tak abis lagi ..

Ke-esokkan paginya merupakan hari terakhir kami di pulau tioman.. kami meminta abg Jeff Pengurus Johan’s House tersebut mengaturkan 1 boat trip ke Pekan Tekek, satu2 nya pekan yg ada di pulau tersebut ..

Kami bersiar2 di pekan tekek sebelum pulang ke Johan’s House dan bersedia utk pulang ke Melaka.

Selepas mengucapkan selamat tinggal kepada semua terutamanya Hafis yg amat sedih tentang pemergian kak anis heheheh. kami pun menginggalkan jeti Kg Air Batang pada jam 1.45 t.hari dengan sebuah speed boat

Dalam perjalanan pulang, kami duduk di tempat paling belakang boat dan sekali lagi bergembira..hahahaha…

Kami sampai di Mersing pada jam 3.30 ptg dan menaiki bus ke melaka pada jam 5.30 ptg…dan tiba di Melaka Sentral pada jam 10.00 mlm

Sungguh seronok percutian aku pada kali ini… amat ebrmakna dan menakjubkan…

Aku berharap, agar kegembiraan dan keseronok kan aku kali ni tidak melalaikan diri aku dan aku terus success di masa akan dtg….


Amannya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net